Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Blogs

Staar ooglens

Staar: ooglensvertroebeling

De meest voorkomende oorzaak van staar is veroudering van de ooglens. Op (heel) hoge leeftijd krijgen we allemaal staar. De vraag is in welke mate en hoeveel last je ervan krijgt.

Je ooglens, hoornvlies en netvlies werken samen voor scherp zicht

Staar is een vertroebeling van de interne ooglens. Deze ooglens bevindt zich recht achter de pupil. Samen met het hoornvlies - het voorste doorzichtige deel van het oog - vormt de ooglens het lichtbrekende systeem van het oog. Hierdoor worden de beelden die wij waarnemen samengebracht op het netvlies. Het netvlies geeft deze beelden weer via de oogzenuw door aan de hersenen.

Kortom: de ooglens is essentieel om een scherp beeld te maken

Hoe ontstaat staar?

De ooglens is van nature flexibel en transparant. Staar ontstaat doordat eiwitten in de ooglens veranderen van structuur, waardoor de ooglens minder helder wordt. Dit is in de meeste gevallen een zeer traag proces dat met de jaren geleidelijk toeneemt. Of je (beginnende) staar hebt, kunnen we via een optometrisch onderzoek vaststellen. Afhankelijk van je klachten en het stadium adviseren wij je verder.

Klachten die door staar kunnen ontstaan, zijn:
1. Gezichtsscherpte wordt langzaam minder voor veraf en nabij.
2. Schaduwbeelden of dubbelbeelden (met één oog).
3. Uitwaaierend licht of verblinding bij autokoplampen.

Ook kan door staar de min-sterkte toenemen. Dit komt doordat de ooglens dikker wordt en
van bolling verandert.

Wat kan ik doen om staar te voorkomen?

Draag een goede zonnebril om je ogen te beschermen. Ook draagt goed eten en drinken en beweging bij aan een gezond lichaam en een goede ooggezondheid. Helaas is het een fabeltje dat oogdruppels staar kunnen voorkomen.

Kan staar behandeld worden?

Wanneer de staar echt hinderlijk wordt, verwijzen wij je door naar de oogarts voor een staaroperatie. Tijdens deze operatie vervangt de oogarts de natuurlijke ooglens door een kunstlens.

Een staaroperatie is de meest voorkomende oogoperatie. De ervaringen die wij horen zijn:

  • De operatie is niet pijnlijk of intensief.
  • Het zicht daarna is veel scherper en helder.
  • De waarneming van kleuren is veel beter.

Heb ik een nieuwe bril nodig na een staaroperatie?

Meestal is de bestaande brilsterkte niet meer optimaal na een staaroperatie. De oogarts verwijst je naar onze optometrist voor een sterkte-analyse en kijkadvies. Welke sterkte er nodig is na de operatie is afhankelijk van de gekozen kunstlens. Dit kunnen we 3 tot 6 weken na de operatie goed bepalen. Voor de eerste weken na je operatie kunnen we een noodglas in je bril zetten met een tijdelijke sterkte of een glas zonder sterkte.

Heb je vragen, twijfel je ergens over of heb je het gevoel dat je slechter ziet? Maak een afspraak, dan kan onze optometrist beoordelen wat er aan de hand is.

Contact

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en zoek je een leuke baan op een uitdagende werkplek? Dan maken we graag kennis met je! Stuur je CV en motivatie naar: koen@vdwoptiek.nl onder vermelding van sollicitatie optometrist of sollicitatie contactlensspecialist.

Van de Wetering Optiek & Optometrie
Pastoriestraat 7
6921 BX Duiven
0316 - 26 89 09
info@vdwoptiek.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie stellen wij niet op prijs.

Laatste blogs...

Ontdek het laatste nieuws, de hipste brillentrends en onze acties.

Shop nu deze merken

Als je graag monturen of zonnebrillen wilt passen van deze mooie merken, maak dan online een afspraak of loop eens binnen bij Van de Wetering Optiek & Optometrie in Duiven.
Shop nu

Merk naam

Shop
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken