Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Contactlenzen op medische indicatie

De contactlenzen in deze productlijn hebben specifieke eigenschappen en zijn er in verschillende uitvoering afhankelijk van je indicatie en of klachten.

Er zijn lenzen speciaal ontworpen voor hoge sterkte afwijking, keratoconus, irreguliere cornea’s, gevoelige ogen, droge ogen zoals bij sjögren, na een laserbehandeling, na een hoornvlies operatie, of bij een iris aandoening. Wij hebben een nauwe samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen. Onze optometristen zijn gespecialiseerd in het aanmeten van contactlenzen op medische indicatie.

Onze missie is kennis en ervaring te bieden gelijk of beter dan in het ziekenhuis met de service en klantgerichtheid van een optiekwinkel; kleinschalig, persoonlijk en een hoge service.

 

Welke lenzen heb je allemaal op medische indicatie?

 • RGP of Zacht
 • Scleralenzen
 • Keratoconuslenzen vormstabiel en zacht
 • Piggy-Back & Hybride lens
 • Irislenzen/filterlenzen

Irisprintlenzen

Wat is je Iris De iris bepaalt de kleur van je ogen, bijvoorbeeld bruin, blauw of groen. Een ander woord voor de iris is regenboogvlies. Eigenlijk bestaat de iris uit allemaal kleine spiertjes die zorgen dat de juiste hoeveelheid licht binnenkomt
Toepassingen

 • Gedeeltelijke (partiële) irisbeschadigingen
 • Albinisme
 • Camouflage van een cataract pupil (leucoria pupil).
 • Afdekken van de pupilopening voor storend invallend licht

Door een aandoening aan de iris kan het zijn dat de er te veel licht het oog binnenkomt wat pijnlijk en vervelend aanvoelt en licht ondragelijk maakt. Speciale irislenzen kan het teveel aan licht blokkeren en de juiste hoeveelheid licht binnen laten. Maar ook zijn er irisprintlenzen die cosmetische kunnen helpen denk hierbij aan een handgeschilderde irislens. Hierdoor kunnen we beide ogen weer meer op elkaar laten lijken.

Maak een afspraak

Keratoconus

Keratoconus
Keratoconus is een  oogziekte waarbij het hoornvlies (cornea) net onder het midden wat dunner is. Hierdoor gaat het hoornvlies uitpuilen en verliest zijn mooie bolle vorm. In plaats daarvan krijgt het de spitse vorm van een kegel. Vaak is de kegelvorm iets naar onderen uitgezakt.
Symptomen van keratoconus

 • Wazig zien
 • Vervormd zicht
 • Hoofdpijn
 • Overgevoeligheid voor licht
Keratoconus kan in veel gevallen goed worden gecorrigeerd met medische contactlenzen.
Neem contact op

Onregelmatig hoornvlies

Het hoornvlies is het voorste laagje van het oog, transparante deel  en bepaalt voor een groot deel de sterkteafwijking van je oog. Een verandering in de vorm of de helderheid van het hoornvlies kan de gezichtsscherpte sterk beïnvloeden. 

Het hoornvlies kan op verschillende manieren beschadigen. Bijvoorbeeld door een erfelijke ziekte, een ontsteking of een ongeluk. Vaak lukt het dan niet meer nog scherp zicht te krijgen met een bril of normale lenzen. RGP of scleralenzen bieden dan de beste oplossing.

Droge ogen

Milde droge ogen,

Veel mensen hebben er wel eens last van. Droge ogen voelen erg vervelend en veroorzaken veel ongemak. Ga naar de link; droge ogen  hier vind je o.a. informatie over de onderzoeken en de behandelopties.

Extreem droge ogen,

Zijn de klachten van ernstiger aard, zoals o.a. bij het syndroom van Sjögren, keratitis sicca, sluit defecten en aangezichtsverlamming? Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan, de gezichtsscherpte kan afnemen en het kan blijvende schade ontstaan aan jou ogen. In deze gevallen kunnen medische lenzen helpen, denk dan aan bandagelenzen (speciale zachte lenzen) of scleralenzen.

 
Meer over droge ogen

Expertise

Onze optometristen zijn opgeleid, zeer ervaren in medische contactlenzen/scleralenzen en hebben o.a. bijgedragen aan de ontwikkeling van deze lenzen. Wij vinden het geweldig dat we door onze expertise de kwaliteit en kennis kunnen bieden zoals in het ziekenhuis, maar dan gecombineerd met de service van onze winkel.

Geen wachttijden, uitgebreide openingstijden en voldoende tijd voor jouw bezoek. Mocht je scleralenzen dragen en op zoek zijn naar een goede service die jij en jouw lenzen verdienen, dan ben je voor jouw medische lenzen bij ons aan het juiste adres!

Sclerale contactlenzen worden met name toegepast bij hoge cylinders, hoge oogsterkte of andere medische indicaties.

Wanneer er sprake is van een medische indicatie worden je contactlenzen door de zorgverzekering vergoed vanuit jouw basispakket.

Doordat wij overeenkomsten hebben met alle grote zorgverzekeraars kunnen wij de declaratie voor je verzorgen.

Wat is een optometrist

Zorgverzekeraar

Wanneer komt u in aanmerking voor contactlenzen op medische indicatie?

 • Je met de lenzen een betere gezichtsscherpte of kwaliteit van de visus krijgt dan met brillenglazen (medisch en/of aantoonbaar onderbouwd).
 • Ook bandagelenzen zonder visuscorrigerende werking krijgt u vergoed bij een ernstige aandoening waarbij een langdurige medische behandeling met deze middelen medisch noodzakelijk is.
 • Refractieafwijking van tenminste

  • +10 of -10 dpt
  • cilinderafwijking van 4 dpt of meer
  • verschil tussen rechter en linkeroog van 4 dpt of mee
Contactlenzen op medische indicatie worden vergoed uit de basisverzekering
Eigen bijdrage

De wettelijke eigen bijdrage is:
In 2024  € 59,50 per lens, maximaal € 119 per kalenderjaar.

Hebt u een aanvullende verzekering met een vergoeding voor een bril of lenzen? Dan kunt u de wettelijke eigen bijdrage vergoed krijgen.

Eigen risico

In 2024 is het verplicht eigen risico minimaal € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met uw verplichte eigen risico en daarna met uw vrijwillig eigen risico. Als u uw eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit uw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Contact
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken