Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Harde lenzen

Harde lenzen

Harde lenzen, ook wel vormstabiele of vormvaste lenzen genoemd, zijn ten opzichte van zachte contactlenzen harder. Inmiddels worden harde lenzen steeds vaker gemaakt van zachter transparant kunststof. Hierdoor laten zij veel zuurstof door. Het draagcomfort van harde lenzen is de laatste jaren sterk verbeterd. Je kunt deze lenzen zonder problemen de hele dag dragen. Harde lenzen zijn er in vele varianten, zodat er voor iedereen een geschikte harde lens is.

Vormstabiele contactlenzen

Een belangrijke eigenschap van een vormstabiele contactlens is dat deze slecht zicht door afwijkende krommingen van het hoornvlies, zoals cylindersterkte, opheft. De vormstabiele lens creëert kunstmatig een nieuw rondvormig voorvlak waardoor alle onregelmatigheden van het oog zelf geen scherpteverlies meer geven. De vormstabiele contactlens geeft hierdoor een goede en constante scherpte, ook bij hogere cylinders.

Voor wie?

Voor wie zijn harde lenzen geschikt? 

Het dragen van vormstabiele lenzen is voor iedereen geschikt, ongeacht leeftijd. Onze contactlensspecialisten helpen je graag bij het kiezen en aanmeten van de beste contactlens. Aan de hand van een uitgebreide oogmeting wordt geadviseerd welk soort lens het meest geschikt is voor jouw ogen. Wanneer harde lenzen worden voorgeschreven, maken wij deze harde contactlenzen op maat. 

Draagcomfort

Tegenwoordig kunnen harde lenzen preciezer en dunner geslepen worden, waardoor het draagcomfort van vormstabiele lenzen ook steeds meer toeneemt. Toch kan de eerste keer vormstabiele lenzen dragen wat onprettig voelen. Het oog moet namelijk aan het dragen van dit type lens wennen. In geleidelijke stappen dien je dit op te bouwen zodat je na verloop van tijd geheel over kunt naar harde contactlenzen.

Contact

Voor- en nadelen

Harde contactlenzen hebben zijn voor- en nadelen.

Voordelen van harde contactlenzen

  • Goede scherpte
  • Langere levensduur
  • Stabiele hoge scherpte bij cylinderafwijkingen
  • Goede scherpte bij multifocale lenssystemen

Nadelen van harde contactlenzen

  • Eerder last van stofjes onder de lens
  • Langere gewenning comfort

Expertise & Veiligheid

Doordat deze lenzen vormstabiel zijn moeten deze optimaal aangepast worden aan de bolling van het hoornvlies waar ze op rusten. Met behulp van een cornea-topograaf kunnen onze gediplomeerde optometristen het landschap van het oog digitaal goed in kaart brengen en de lens hierop aanpassen. Harde lenzen aanpassen is een ambacht wat helaas steeds meer uit het landschap verdwijnt.

In sommige landen zoals scandinavië zijn er zelfs bijna geen specialisten meer te vinden die dit vak beoefenen dat is jammer want met harde lenzen kun je zien als een havik. Vormstabiele één van de meest veilig lens  om te dragen dit omdat het geen vocht absorbeert en daardoor niet gevoelig is voor micro-organismen. Wij bij van de Wetering hebben een zeer hoge expertise en kennis op het gebied van harde lenzen. 

Lensplan

Om geheel zorgeloos te kunnen zien, kun je bij ons terecht voor een lensplan. Hierbij ben je voor een vast laag tarief per maand altijd voorzien van lenzen, vloeistof en regelmatige controles door onze optometristen. Wij screenen tegelijkertijd je oog op aandoeningen, zodat je niet alleen fijn lenzen draagt maar ook zeker weet dat jouw ogen helemaal gezond zijn.

Met het lensplan ben je ook voordeliger uit: het zorgt voor een gespreide betaling, zodat je minder hoge kosten hebt als de lenzen vervangen moeten worden. Tevens biedt het de zekerheid dat je altijd voorzien bent van de juiste lenzen ook als er eentje scheurt of kwijt raakt.

Contact
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken