Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Myopie beheersing

Voorkom dat ogen van jou (klein)kinderen achteruitgaan

Myopie (bijziendheid) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van myopie wordt steeds extremer. Nu al is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend (myoop). Bijziendheid is binnenkort de nummer 1 oorzaak van blindheid. Voorspeld wordt dat zo’n 30 procent van de wereldbevolking volgend jaar bijziend is. 

Wat is Myopie

Myopie is de wetenschappelijke benaming voor bijziendheid. Het licht dat het oog binnenvalt vormt een brandpunt voor het netvlies, waardoor je dichtbij beter ziet dan veraf. De mate van myopie heeft dan ook te maken met hoe ver het brandpunt voor het netvlies valt. Wanneer een oog langer is van vorm. Zal de hoeveelheid minsterkte die nodig is om scherp te zien ook hoger zijn.

Myopie is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Wanneer één of beide ouders myoop zijn, is de kans dat het kind myopie ontwikkeld groot. Levensstijl draagt bij aan de ontwikkeling van bijziendheid. Veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of smartphone) hebben invloed op de (lengte) groei van de ogen. Wij kunnen hier wat aan doen kinderen ouders en opa's en oma’s opgelet!

 

20-20-2 Daar red je je ogen mee!

Hou je aan deze leefregel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken, 2 uur per dag buiten zijn.
Vooral tijdens het gamen, telefoon en iPad gebruik

Behandel methodes

De volgende methodes stagneren de toename van de myopie (as-lengte groei)

Geneesmiddelen

Van atropine is aangetoond dat het de progressie van myopie stagneert wanneer het wordt toegediend in voldoende dosering > dan 0.5. Maar het geneesmiddel heeft in hoge dosering een hoge bijwerkingen, waardoor het klinisch niet populair is en wordt bij voorkeur enkel toegepast in hoge mate van toename.

Contactlenzen

Myopie beheersing middels contactlenzen geeft veelbelovende resultaten. Wij meten nachtlenzen (orth-k), Misight daglenzen en maatwerk lenzen voor de beheersing van myopie aan. Wij kunnen de toenamen met deze lenzen met ongeveer 50% stagneren. (lees hier meer over op onze website)

 

Myopie beheersing lenzen

Brillenglazen

Nu kunnen we ook myopie beheersen door middel van brillenglazen, lange tijd hadden we alleen de mogelijkheden om myopie te beheersen met geneesmiddelen of lenzen, nu is er ook een mogelijkheid voor brillen glazen. Mocht je contactlenzen nog te spannend vinden voor jouw kind en medicatie niet de voorkeur hebben dan zijn speciale brillenglazen de oplossing.

Dankzij  speciale brillen glazen wordt de vertesterkte van jouw kindje gecorrigeerd, terwijl gelijktijdig in dit glas een ringvormige behandel zone aanwezig is. Deze structuur van het brillenglas maakt het mogelijk om gelijktijdig scherp zicht te bieden én toename van myopie (as-lengte) te vertragen. (lees hier meer over op onze website)

Een combinatie van het geneesmiddel atropine met brillenglazen of lenzen worden bij een snelle toename van myopie (as-lengte groei) soms ook geadviseerd.

Myopie beheersing glazen

Onderzoeken

Wanneer wij starten met de myopie management behandeling zullen wij zowel de sterkte als de lengte van het oog nauwlettend monitoren en bij elke controle bespreken, zodat we zeker weten dat we de myopie remmen. Wij hebben hiervoor een speciale ooglengtemeter in de winkel staan die zonder contact te maken met het oog de lengte van het oog zeer nauwkeurig kan meten. Dit is hetzelfde apparaat als in het ziekenhuis gebruikt wordt. Wij meten de ogen in cyclo dit betekend dat we de oogspieren helemaal laten ontspannen met een druppeltje,  hierdoor weten wij bij kindjes zeker dat we de juiste sterkte meten.

Bij een myopie onderzoek zullen wij de volgende onderzoeken uitvoeren

 • Oogmeting
 • Oogmeting met cyclo (Cyclopentolaat): Deze druppelt ontspand de iris en oogspieren. Onbewust kan een kindje deze spieren flink aanspannen, zonder deze druppels is de meting minder betrouwbaar.
 • As-lengte: Bij het beheersen van de myopie is het belangrijk om te weten hoe lang het oog is. We willen immers de groei van het oog stagneren.
 • Microscopisch onderzoek: de gezondheid van de ogen waaronder het netvlies controleren wij elk jaar preventief.
 • Samenwerking van de ogen: De samenwerking van de ogen kan invloed hebben op de progressie van de myopie. 
Maak een afspraak

Let op deze signale

Onderstaande signale kunnen wijzen op dat je kind mogelijk bijziend is 

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het
 • Dichtbij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
 • Een boek heel dichtbij houden
 • In de verte niet goed kunnen zien
 • veel in de ogen wrijven

 

Risico's 

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Onderzoek toont aan dat mensen met een min­sterkte tussende ­5,00 D en ­7,00 D (mate van bijziendheid) ruim twintig keer meer risico hebben op netvliesloslating. 

Ook het risico op glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.

Twijfel jij of jouw kind bijziend is? Maak dan een afspraak.

Twijfel? Contact ons!
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken