Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Blogs

Interview huisarts

Huisarts in Duiven, Annet van Dellen-Coster

Huisarts Annet van Dellen-Coster houdt sinds 20 jaar praktijk in Duiven, waarvan 5 jaar als zelfstandig praktijkeigenaar binnen Kern Huisartsenpraktijken. Haar visie op huisartsenzorg: een vraagbaak zijn voor haar patiënten en laagdrempelige zorg bieden. Daarbij vindt zij het aanbieden van zinnige zorg - zonder onterechte verwijzingen - van groot belang. De huisarts is blij met het nieuwe netwerk Oogzorgpraktijken Nederland regio Arnhem (OZPN) – waarin huisartsen, Ziekenhuis Rijnstate, Menzis en optometristen nauw samenwerken - en het nieuwe zorgpad, die volledig aansluiten bij haar visie.

Ontwikkeling in de oogheelkunde

In de ruim 20 jaar dat Annet als huisarts werkzaam is, zag ze de rol van oogartsen in de oogheelkunde veranderen. ‘Voorheen ging je niet alleen voor oogziektes naar de oogarts, maar ook voor een relatief eenvoudige sterkteof oogdrukmeting. Gaandeweg is dat veranderd: oogartsen concentreren zich meer op operaties en het onderzoeken en be handelen van complexe oogaandoeningen. Zo is in de afgelopen 10 tot 15 jaar een belangrijke rol ontstaan voor de optometrist die onder meer de gezondheid van het netvlies, hoornvlies en de ooglens kan beoordelen. Hij heeft de kennis en apparatuur in huis om oogaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Daarmee is de optometrist een volwaardig professional in de oogheelkunde. Voor opticiens zie ik meer de functie van sterktemetingen bij jonge mensen met gezonde ogen. Het is echt een verschil of je naar de opticien of de optometrist gaat als het gaat om kennis en ervaring in oogonderzoeken en oogaandoeningen.

"Voorheen ging je niet alleen voor oogziektes naar de oogarts, maar ook voor een relatief eenvoudige sterkte- of oogdrukmeting."

Meekijken en advies door de optometrist

Het vernieuwde zorgpad, waarin de patiënt sneller toegang heeft tot de juiste zorg, sluit aan bij de werkwijze in de praktijk. Annet licht toe: ‘Oogheelkunde is een heel ingewikkeld vak, bovendien is goed zien van groot belang voor je dagelijks functioneren en welzijn. In de praktijk hebben we één kleine lamp om eventueel metaaldeeltjes in het oog of andere problemen op te sporen. Dan vraag ik al gauw aan de optometrist – die onder andere een spleetlamp heeft om mee te kijken en advies te geven. De optometristen uit het netwerk OZPN doen op het gebied van diagnostiek echt iets wat wij in onze praktijk niet kunnen. In sommige gevallen, als een patiënt ineens niks ziet met één oog of bij acuut glaucoom, verwijs ik wel rechtstreeks door naar de oogarts. Na het onderzoek door de optometrist krijg ik terugkoppeling en weet ik waar mijn patiënt aan toe is. Hierbij kan ik bij het team van Van de Wetering rekenen op klantgerichtheid, snelheid en een fijne samenwerking.’

Voordelen voor huisarts en patiënt

De kosten omlaag brengen in de zorg en de oogartsen ontzien, dat zijn grote voordelen: ‘Voorheen kwamen de kosten van optometrisch onderzoek voor rekening van de patiënt. Doordat ik rechtstreeks verwijs naar een OZPN-optometrist heeft een patiënt snel en gemakkelijk toegang tot goede oogzorg. Bovendien zijn de kosten aanzienlijk lager: de patiënt krijgt het onderzoek volledig vergoed, zonder aanspraak op het eigen risico. Ook is er nauwelijks vertraging in onderzoek en begeleiding meer, omdat het zorgpad veel slimmer is georganiseerd. Tot slot verkorten we hiermee de wachtlijsten bij de oogarts.’

Rol van optometrie in de toekomst?

Hoe de toekomst voor de optometrist eruit gaat zien, daarover heeft Annet een concept idee: ‘Mogelijk ontwikkelt de rol zich zoals we nu ook in de ziekenhuizen zien: de artsen worden steeds vaker ondersteund door physician assistants, die medische en medisch-ondersteunende werkzaamheden overnemen van de arts. Of wellicht kunnen optometristen in de toekomst bijvoorbeeld laserbehandelingen uitvoeren. Hoe dan ook: ik zie voor optometristen een steeds grotere en onafhankelijke rol in de oogheelkunde.

Contact

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en zoek je een leuke baan op een uitdagende werkplek? Dan maken we graag kennis met je! Stuur je CV en motivatie naar: koen@vdwoptiek.nl onder vermelding van sollicitatie optometrist of sollicitatie contactlensspecialist.

Van de Wetering Optiek & Optometrie
Pastoriestraat 7
6921 BX Duiven
0316 - 26 89 09
info@vdwoptiek.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie stellen wij niet op prijs.

Laatste blogs...

Ontdek het laatste nieuws, de hipste brillentrends en onze acties.

Shop nu deze merken

Als je graag monturen of zonnebrillen wilt passen van deze mooie merken, maak dan online een afspraak of loop eens binnen bij Van de Wetering Optiek & Optometrie in Duiven.
Shop nu

Merk naam

Shop
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken