Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Blogs

Eerste hulp bij zachte lenzen

de top 10 meest gestelde vragen

Als optometrist en contactlensspecialist met een passie voor contactlenzen krijg ik veel vragen over contactlenzen, vooral zachte lenzen. Van alledaagse uitdagingen tot bizarre scenario's, ik heb het allemaal meegemaakt! Hier is mijn top 10 meest gestelde vragen, samen met mijn advies om je te helpen bij het direct oplossen:

1. Help, ik krijg mijn lens niet uit!

Als je moeite hebt om je lens uit te krijgen, is het belangrijk om eerst te controleren of de lens nog op je oog zit. Kijk in de spiegel om te zien of je de lens kunt zien. Als je de lens nog ziet, maak dan je oog vochtig met je vloeistof (waarmee je je lens ook inzet) of een kunsttraan. Probeer vervolgens met je ooglid tegen de lens aan te duwen om hem in beweging te krijgen. Als de lens beweegt, probeer hem dan voorzichtig te verwijderen. Lukt het nog steeds niet, maak je geen zorgen! Kom langs bij ons in de winkel en we helpen je om de lens uit het oog te halen. Als het al laat is en je oog geen pijn doet, laat de lens dan gewoon zitten en kom in de ochtend direct bij ons langs. Een zachte lens is niet bedoeld om mee te slapen, maar voor één nacht is het beter dan het risico op beschadiging van je oog door de lens eruit te halen terwijl dit je niet lukt.

2. Oeps, heb ik mijn lenzen gewisseld?

Bij zachte lenzen kun je helaas niet aan de lens zelf zien of je de juiste combinatie hebt. Controleer de pasvorm op de doosjes of blister van je rechter- en linkerlens, dit is de radius samen met de diameter. Is deze gelijk rechts t.o.v. links dan is het niet erg dat je ze gewisseld hebt. Wat je dan kan doen is kijken met welke combinatie je het beste kunt zien. Twijfel je nog steeds? Kom dan langs.

3. Kan mijn lens verdwijnen achter mijn oogbal?

Maak je geen zorgen, dit is onmogelijk! Wel kan een lens onder je ooglid verdwijnen, waardoor je hem zelf niet meer ziet. Geen paniek, wij kunnen hem altijd terugvinden.

4. Kan ik mijn lenzen dragen tijdens het zwemmen?

Water is voor zachte lenzen echt een groot risico! Zachte lenzen werken een beetje als een spons en nemen bacteriën op, zoals acanthamoeba, die in alle soorten water (ook zwembadwater) kunnen voorkomen. Dit kan leiden tot ernstige ooginfecties en zelfs blindheid. Kies daarom voor daglenzen die je na het zwemmen weggooit of een goede zwembril.

5. Wat als ik mijn lensvloeistof ben vergeten?

Helaas is er geen goede oplossing voor deze vraag. Zachte lenzen kunnen niet tijdelijk droog bewaard worden, aangezien ze uitdrogen en zelfs na hydratatie niet herstellen. Ook kan je ze niet in kraanwater bewaren (ook niet gekookt) omdat het kraanwater gevaarlijke bacteriën kan bevatten die schadelijk zijn voor je ogen. Probeer toch vloeistof te halen bij ons of bij een contactlensspecialist in de buurt.

6. Hoe weet ik of mijn lens binnenstebuiten zit?

Plaats de lens op je vinger en controleer of de randen naar buiten krullen. Als dat het geval is, draai hem dan om. Twijfel je nog steeds of vind je het moeilijk dit te zien? Een lens die binnenstebuiten zit, voelt niet lekker aan. Haal hem eruit, draai hem om, en als hij dan wel lekker zit, heb je de lens goed in. Blijft de lens niet lekker zitten, controleer dan op beschadigingen van de lens, want die kunnen ook voor ongemak zorgen.

7. Wat als mijn lens beschadigd is?

Als je lens beschadigd is, gooi hem dan onmiddellijk weg om het risico op beschadiging van je oog te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd een reservepaar lenzen bij de hand hebt voor noodgevallen. Bel ons en we zorgen dat je een extra setje kosteloos ontvangt als je bij ons lensklant bent.

8. Kan ik mijn lenzen dragen tijdens het vliegen?

In het vliegtuig is de lucht heel droog, neem oogdruppels (kunsttranen) mee om ongemak te voorkomen. Let op de juiste hoeveelheid vloeistof; wij hebben reisverpakkingen lensvloeistof die mee mogen in het vliegtuig. Ben je lensklant, dan mag je deze altijd gratis bij ons komen ophalen.

9. Hoe kan ik mijn lens veilig verwijderen?

Maak je oog vochtig met een kunsttraan of je lensvloeistof, wacht enkele minuten en maak dan de lens los met je oogleden. Als de lens op je oog beweegt, kun je hem verwijderen.

10. Lange nagels en zachte lenzen

Het uithalen van zachte lenzen met lange nagels kan een uitdaging zijn. We hebben speciale zuigertjes om de zachte lens te verwijderen. Mocht je erg gehecht zijn aan je nagels, dan kunnen we je ook handige tips geven voor het hanteren van je lenzen.

We hopen dat deze eerste hulp bij lensvragen je kan helpen bij het oplossen van eventuele kleine spoedproblemen die je tegenkomt bij het dragen van zachte lenzen. Onthoud, bij twijfel zijn we beschikbaar om je te helpen!

Groeten en tot snel bij ons in de winkel,

Elien

Optometrist en contactlensspecialist

Contact

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en zoek je een leuke baan op een uitdagende werkplek? Dan maken we graag kennis met je! Stuur je CV en motivatie naar: koen@vdwoptiek.nl onder vermelding van sollicitatie optometrist of sollicitatie contactlensspecialist.

Van de Wetering Optiek & Optometrie
Pastoriestraat 7
6921 BX Duiven
0316 - 26 89 09
info@vdwoptiek.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie stellen wij niet op prijs.

Laatste blogs...

Ontdek het laatste nieuws, de hipste brillentrends en onze acties.

Shop nu deze merken

Als je graag monturen of zonnebrillen wilt passen van deze mooie merken, maak dan online een afspraak of loop eens binnen bij Van de Wetering Optiek & Optometrie in Duiven.
Shop nu

Merk naam

Shop
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken