Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Maculopathie

Wat is een maculopathie?

Maculopathie is een verzamelnaam voor diverse aandoeningen van de macula. De meest voorkomende vorm is Leeftijdgebonden MD (LMD).

In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het omzetten van licht in beelden. De macula is een gebiedje van een paar millimeter groot. Het ligt in het midden van het netvlies.

In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Met de kegeltjes zie je kleuren en contrast. Je hebt ze nodig om details goed te kunnen zien. Je gebruikt ze bijvoorbeeld bij het lezen, autorijden en om gezichten te herkennen. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, zie je met dit deel van het netvlies het scherpst.

Meestvoorkomende vormen van maculopathie

Onderstaand wordt een korte beschrijving gegeven van de meest voorkomende vormen van maculopathiën.

(Leeftijdsgebonden) macula-degeneratie

Bij maculadegeneratie sterven cellen (kegeltjes) in de macula af. Door het afsterven van de kegeltjes zie je steeds minder goed en scherp (wazig zien). Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. Het leidt meestal niet tot blindheid.

Lees meer over macula degeneratie

Diabetische retinopathie

Bij Diabetische retinopathie kunnen kleine bloedvaten rond het gebied van de macula, maar ook elders in het netvlies, worden aangetast. In het algemeen is optimale controle van de diabetes en de voorgeschreven medicijnen belangrijk in combinatie met andere risicofactoren zoals een verhoogde bloeddruk en/of een hoge cholesterolgehalte.

Maculagat

Het oog is gevuld met een doorzichtige vloeistof, het glasvocht. Deze vloeistof vult de ruimte op tussen de lens en het netvlies. Bij het ouder worden veranderd deze vloeistof in een dikke stroperige gel. Door de voortdurende trek aan de macula kan dan een klein gaatje ontstaan, het maculagat. Als dit gat groter wordt, wordt het centrale zien onmogelijk.

Meestal blijft het beperkt tot één oog. De symptomen lijken veel op die van LMD, maar het zijn twee van elkaar te onderscheiden oogaandoeningen. Het maculagat kan, in een vroeg ontdekt stadium, geopereerd worden. De kans op succes is dan vrij hoog.

Macula pucker

Af en toe vormt zich op het netvlies een dun vliesje, dat zich uitbreidt over de binnenzijde van het netvlies. Dit vliesje wordt vooral bij oudere mensen gevonden en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als het vliesje zich op het perifere deel van het netvlies bevindt, geeft het meestal weinig klachten. Is de macula echter bij het proces betrokken, dan kunnen er vage klachten ontstaan, waaronder het afnemen van de gezichtsscherpte en vervorming van het beeld.

Een vervelende eigenschap is dat het vliesje kan gaan krimpen. Dat is op zich geen probleem, maar wel als het aan het netvlies vastzit. Het netvlies kan dan uit model getrokken worden. Een macula pucker ontstaat meestal spontaan. Zo’n vliesje kan in de meeste gevallen via operatieve weg worden verwijderd. Een dergelijke operatie kan tot verbetering leiden, maar de pucker kan in sommige gevallen weer terugkeren.

Serosa

Serosa is een ontstekingachtige oogaandoening, die gepaard gaat met het optreden van vocht in het gebied van de macula. Het kan voorkomen bij jonge mannen als zij aan een hoge mate van stress ondervinden en/of corticosteroïden gebruiken. Meestal treedt spontaan herstel op, wat echter wel langere tijd kan duren.

Toxoplasmose

Bij Toxoplasmose is sprake van een ontsteking die ontstaan is ten gevolge van infectie met toxoplasma gondii, een eencellige parasiet, die zich bij voorkeur nestelt in het gebied van de macula. Infectie kan al vóór de geboorte plaatsvinden. Katten en katachtigen zijn de enige gastheren voor deze parasiet. Het verschonen van de kattenbak tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld, kan een dergelijke ontsteking bij de ongeboren vrucht veroorzaken.

Cystoid macula-oedeem

De aandoening Cystoid macula-oedeem kan vooral voorkomen als gevolg van complicaties na een oogoperatie.

Toxische maculopathie

Toxische maculopathie kan optreden na langdurig gebruik van bepaalde medicamenten in te hoge dosering.

 

Waar kan je op letten?

Je kunt eenvoudig zelf testen met een Amsler kaart. Je kunt met deze kaart zien of de vervorming toeneemt. Print met onderstaande link de Amsler kaart uit en plak hem aan de binnenkant van je kledingkast. Test één keer per week je ogen met deze kaart.

Amsler kaart

Onderzoek en diagnose

De belangrijkste onderzoeksmethoden bij Maculopathie zijn:

  • Gezichtscherpte meting
  • Beoordelen van het netvlies en de macula
  • Beoordelen van de netvlies lagen middels een (OCT)

De OCT kan hoge resolutie beelden maken van de 10 lagen van het netvlies. Dit doormidel van een dwarsdoorsneden (een coupe). Hiermee kunnen we goed diagnostiseren welke vorm van maculapathie de oorzaak van jouw klachten is. 

Lees hier meer over de OCT
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken