Bij maculadegeneratie sterven cellen (kegeltjes) in de macula af. Door het afsterven van de kegeltjes ziet u steeds minder goed en scherp (wazig zien). Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen.
Soms komt maculadegeneratie door een ziekte of erfelijke afwijking. Het ontstaat dan vaak al op jonge leeftijd. Meestal is de oorzaak van maculadegeneratie onduidelijk. Wel weten we dat een aantal risicofactoren de kans erop vergroot.
Droge vorm
Bij droge macula-degeneratie sterven de kegeltjes in de macula langzaam af. Het zicht wordt dan ook geleidelijk en langzaam minder. Dit kan beginnen met één of twee vlekjes, die langzaam uitbreiden tot grotere vlekken.
Deze vorm kan worden verdeeld in drie verschillende stadia:
Natte vorm
Ongeveer 10-15% van mensen met macula-degeneratie heeft de ‘natte’ vorm. Deze vorm wordt veroorzaakt door het lekken van bloed en vocht uit de bloedvaten achter het netvlies. Het vocht wat vrijkomt drukt het netvlies omhoog, waardoor het zicht snel achteruitgaat. Een van de eerste symptomen die men kan ervaren is vervormd beeld (metamorfopsie).
Vervormd beeld
Dit valt vaak niet direct op je kunt dit eenvoudig testen met een Amsler kaart. Ook kun je met deze kaart zien of de vervorming toeneemt. Print met onderstaande link de Amsler kaart uit en plak hem aan de binnenkant van je kledingkast. Test 1 keer per week je ogen. Doe de test nu check de Amsler!
De belangrijkste onderzoeksmethoden bij glaucoom zijn:
De OCT kan hoge resolutie beelden maken van de 10 lagen van het netvlies. Dit doormidel van een dwarsdoorsneden (een coupe). Hiermee kunnen we goed diagnostiseren welke vorm van maculapathie de oorzaak van jouw klachten is.
Patiënten met oogheelkundige klachten kunnen worden verwezen naar de optometrist bij van de Wetering. Dit met onder andere als doel de oogarts te ontlasten. Dit bezoek wordt vergoed en gaat niet van het eigen risico af. Een verwijzing van een huisarts is dan noodzakelijk.