Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Maculadegeneratie

Veelal bij ouderen

Bij maculadegeneratie sterven cellen (kegeltjes) in de macula af. Door het afsterven van de kegeltjes ziet u steeds minder goed en scherp (wazig zien). Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen.

Oorzaak maculadegeneratie

Soms komt maculadegeneratie door een ziekte of erfelijke afwijking. Het ontstaat dan vaak al op jonge leeftijd. Meestal is de oorzaak van maculadegeneratie onduidelijk. Wel weten we dat een aantal risicofactoren de kans erop vergroot.

Omschrijving probleem

  • Leeftijd > Maculadegeneratie komt vrijwel alleen voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. In de groep 55- tot 64-jarigen heeft naar schatting 14% een vorm van maculadegeneratie. In de groep 65 tot 75 jaar ligt het percentage op ongeveer 20%. En in de groep 75-plussers heeft 37% een vorm van maculadegeneratie.
  • Erfelijkheid > Het is bewezen dat maculadegeneratie erfelijk is. Heeft u een familielid met maculadegeneratie, dan is de kans groter dat u het zelf ook krijgt.
  • Roken > Rokenis een belangrijke risicofactor voor maculadegeneratie. Als u meer dan één pakje per dag rookt, heeft u vijf keer meer kans op maculadegeneratie. Door roken worden de zogenaamde antioxidanten in jouw lichaam afgebroken. Antioxidanten beschermen het netvlies.
  • Zonlicht > Veel in de zon zitten, vergroot de kans op maculadegeneratie. Gebruik daarom altijd een zonnebril om jouw ogen te beschermen.
  • Geslacht > Ben je een vrouw en ouder dan 75 jaar? Dan neemt de kans op maculadegeneratie snel toe. Dit komt door de afname van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.
  • Oogkleur en huidskleur > Heb je een blanke huid en blauwe ogen, dan heb je een grotere kans op maculadegeneratie.
  • Ook lijken een hoog cholesterol en het gebruik van alcohol en verzadigde vetten risicofactoren te zijn.
Contact

Type maculadegeneratie

Droge vorm
Bij droge macula-degeneratie sterven de kegeltjes in de macula langzaam af. Het zicht wordt dan ook geleidelijk en langzaam minder. Dit kan beginnen met één of twee vlekjes, die langzaam uitbreiden tot grotere vlekken. 

Deze vorm kan worden verdeeld in drie verschillende stadia:

  1. Vroege stadia: er vormen zich kleine gele vlekken onder het netvlies. Er zijn nauwelijks symptomen of klachten en men ervaart nog geen problemen met het zicht.
  2. Intermediaire stadia: de gele vlekken worden groter en het zicht begint achteruit te gaan. In dit stadium kan het zo zijn dat er meer licht nodig is om te lezen en andere taken te verrichten.
  3. Vergevorderd stadia: naast de gele vlekken, breken nu ook de lichtgevoelige cellen in het netvlies af. Er ontstaat een grote vlek in het gezichtsveld. Deze vlek kan na verloop van tijd groter en donkerder van kleur worden. Het wordt moeilijker om bijvoorbeeld te lezen en gezichten te herkennen, tenzij deze zich vlak voor of onder de ogen bevinden.

Natte vorm
Ongeveer 10-15% van mensen met macula-degeneratie heeft de ‘natte’ vorm. Deze vorm wordt veroorzaakt door het lekken van bloed en vocht uit de bloedvaten achter het netvlies. Het vocht wat vrijkomt drukt het netvlies omhoog, waardoor het zicht snel achteruitgaat. Een van de eerste symptomen die men kan ervaren is vervormd beeld (metamorfopsie).

Vervormd beeld
Dit valt vaak niet direct op je kunt dit eenvoudig testen met een Amsler kaart. Ook kun je met deze kaart zien of de vervorming toeneemt. Print met onderstaande link de Amsler kaart uit en plak hem aan de binnenkant van je kledingkast. Test 1 keer per week je ogen. Doe de test nu check de Amsler!

Amsler kaart

Onderzoek en diagnose

De belangrijkste onderzoeksmethoden bij glaucoom zijn:

  • Gezichtscherpte meting
  • Beoordelen van het netvlies en de macula
  • Beoordelen van de netvlies lagen middels een (OCT)

De OCT kan hoge resolutie beelden maken van de 10 lagen van het netvlies. Dit doormidel van een dwarsdoorsneden (een coupe). Hiermee kunnen we goed diagnostiseren welke vorm van maculapathie de oorzaak van jouw klachten is. 

Lees hier meer over de OCT

Vergoede oogzorg

Patiënten met oogheelkundige klachten kunnen worden verwezen naar de optometrist bij van de Wetering. Dit met onder andere als doel de oogarts te ontlasten. Dit bezoek wordt vergoed en gaat niet van het eigen risico af. Een verwijzing van een huisarts is dan noodzakelijk.

Maak een afspraak
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken