Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Optical Coherence Tomography

OCT staat voor Optical Coherence Tomography en is een apparaat waarmee structuren van het hoornvlies, netvlies, macula en oogzenuw zichtbaar gemaakt kunnen worden. Dit zijn dan dwarsdoorsneden (een coupe). Op deze manier kunnen oogartsen en optometristen oogafwijkingen en ziekten opsporen en monitoren zoals glaucoom en maculopathiën zoals maculadegeneratie.

 

De oogzenuw

De OCT kan gebruikt worden ter ondersteuning van het constateren van afwijkingen aan de oogzenuw zoals bij glaucoom. Tijdens een optometrische screening beoordelen wij standaard de oogzenuw en oogdrukken wij bepalen vanuit daar of verder onderzoek zoals een meting met de OCT noodzakelijk is. Indien wij verdenkingen hebben op glaucoom kunnen wij u rechtsreeks naar de oogarts verwijzen voor een behandeling.

Lees meer over glaucoom

Het onderzoek

Bij het OCT apparaat zit U met de kin in een kinsteun en het voorhoofd tegen de band (zoals ook bij een algemeen oogonderzoek gebeurt). Als u in het apparaat kijkt, ziet u een groen kruisje. U blijft tijdens het onderzoek naar het groene kruisje kijken. Er schijnt licht in je oog, dit licht is niet gevaarlijk voor het oog. Het onderzoek is niet belastend (geen fel licht). Het duurt slechts 5 min. In tegenstelling tot een FAG (fluorescentie angiografie, kleurstof onderzoek) hoeft géén vloeistof in een ader te worden gespoten.

Als de pupillen wat kleiner zijn of er vertroebeling is van de ooglens, kan het zijn dat we de pupillen eerst groot maken met oogdruppels. De eerste uren ziet u daarom wazig. Voor het naar huis rijden is het verstandig een begeleider mee te nemen.

Wij bieden de mogelijkheid om fundusfoto’s en/of OCT-scans door ons te laten beoordelen. Hierin hebben wij reeds ruime ervaring. Wilt u graag een fundusfoto of een OCT-scan laten beoordelen, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden

Maak een afspraak

Het netvlies (of macula)

Dit is de meest gebruikelijke toepassing van de OCT op dit moment. De volgende aandoeningen kunnen bijvoorbeeld  in beeld worden gebracht: maculagat (gat in de gele vlek), macula pucker (plooivorming), macula degeneratie (veroudering), macula vocht (oedeem) en andere macula-aandoeningen. Doordat de OCT een dwarsdoorsnede maakt kan je goed zien waar het probleem in het netvlies zich bevind, Je netvlies bestaat uit 10 lagen en met de OCT kunnen wij al deze 10 lagen beoordelen (zie de foto boven aan deze pagina). 

Macula-aandoeningen

Vergoede oogzorg

Patiënten met oogheelkundige klachten kunnen worden verwezen naar de optometrist bij van de Wetering. Dit met o.a. als doel de oogarts te ontlasten. Dit bezoek wordt vergoed en gaat niet van het eigen risico af. Een verwijzing van een huisarts is dan noodzakelijk.

Check jouw vergoeding
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken