Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Flitsen en floaters

Troebelingen in het oog

Vlekken, spinnetjes, draden, wormpjes, wolken of stippen. Zie jij troebelingen die met het oog meebewegen en zijn ze duidelijker bij een witte achtergrond zoals de lucht, een beeldscherm of wit papier? Dit noemen we mouches vollantes; vliegende vliegen. Dit zijn troebelingen in het glasvocht die een schaduw werpen op het netvlies.

Waardoor ontstaat dit nu?

Het glasvocht die het grootste gedeelde van ons oog opvult bestaat uit een transparant gelei een soort ‘pudding’. In de loop van de jaren veranderd de structuur van deze gelei en worden de vezels minder helder, hierdoor neem je vormen waar zoals o.a. wormpjes, draadjes en spinnetjes. Meestal ontstaat deze verschijning rond je 50e levensjaar. Toch horen wij in de praktijk deze klachten al  op veel jongere leeftijd.

Glasvochtloslating

Mouches kunnen ook ontstaan door een glasvochtloslating. Het glasvochtmembraam zit vast aan het netvlies, als we ouder worden slinkt het glasvocht en raakt het membraam deels los van het netvlies. Dit noemen we met een moeilijk woord posterior vitreous detachment. Hierdoor kunnen troebelingen ontstaan of toenemen. Ondanks dat het heel hinderlijk kan zijn, is het meestal onschuldig.

Bij het ontstaan van flitsen en vlekken, altijd je ogen laten checken!

Waar we wel op moeten letten is het risico op een scheurtje in het netvlies. Dit komt zeer incidenteel voor maar moet wel snel behandeld worden. Het is daarom raadzaam om bij klachten van plotselinge troebelingen of lichtflitsen de huisarts te bellen voor een verwijzing naar een optometrist of oogarts, zodat wij kunnen onderzoeken of er nergens in het netvlies een klein scheurtje of gaatje is ontstaan. De kans is zeer klein maar we moeten het wel uitsluiten.  

Klachten zoals een groter wordende vlek, gekartelde (zig-zag) figuren, sterren of warmtegolven, een tijdelijke gezichtsvelduitval tunnelvisie of complete tijdelijk zichtverlies en duren niet langer dan 1 uur.

Migraine

Behandeling

Bij zeer storende vlekken zijn er behandelingen mogelijk. Soms kan de troebelingen behandeld worden met een laser. Hou er wel rekening mee dat deze behandeling niet vergoed wordt door jou zorgverzekeraar. Ook kan het glasvocht operatief volledig verwijderd worden, echter heeft deze operatie ook een risico op een beschadiging van het netvlies. Mocht je hierover vragen hebben, neem gerust contact op. Wij kunnen indien noodzakelijk jou direct verwijzen naar de oogarts.

Vragen?

Wanneer kom ik direct in actie?

 

  • De vlekjes worden opeens erger;
  • De vlekjes bewegen niet mee met waar je naar kijkt;
  • Je ziet minder goed;
  • Een deel van wat je ziet wordt zwart;
  • Je ziet lichtflitsen.
 
Contact
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken