Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Oogmigraine

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine of oculaire migraine is een vorm van migraine waarbij tijdelijk het vermogen om scherp te zien kan afnemen, ook kan men tijdelijk verschillende kleuren, flitsen of vlekken zien in beide ogen of slechts in één oog.

De klachten die men zal ervaren tijdens een oogmigraine aanval zullen in de meeste gevallen zo'n vijf minuten tot een halfuur duren, echter kan oogmigraine in sommige gevallen ook wel tot één uur aanhouden. Een oogmigraine aanval kan als beangstigend worden ervaren, maar zal uiteindelijk geen schade aan de ogen veroorzaken. In de meeste gevallen zal oogmigraine geen hoofdpijn veroorzaken.

Normaliter hebben vrouwen iets meer last van oogmigraine dan mannen. Bij veel mensen kan oogmigraine een voorteken zijn van een migraine aanval. Er zijn echter ook mensen die wel last hebben van oogmigraine maar nooit een migraine aanval hebben gehad.

Symptomen

Men kan last hebben van o.a. de volgende symptomen als men last heeft van oogmigraine:

  • Wazig zicht
  • Het zien van lichtflitsen
  • Het zien van donkere of zwarte vlekken
  • Kleuren zien
  • Vormen zien (aura)
  • Last hebben van dubbelzien
  • Tintelingen hebben in armen en of benen
  • Moeizame spraak hebben

Typen oogmigraine

Migraine zonder aura (gewone migraine)

Bij een “gewone migraine” of een migraine zonder aura is er sprake van hoofdpijn zonder neurologische verschijnselen (oogverschijnselen). De aanval kan zich in het begin presenteren met verschijnselen van stemmingsveranderingen, frequent gapen en concentratieverlies.

De hoofdpijn kan overal beginnen, zich uitbreidend naar één zijde van het hoofd of het gehele hoofd. Het hoeft niet strikt eenzijdig voor te komen. Soms treedt pijn achter het oog op. Naast de hoofdpijn is er sprake van bleekheid, misselijkheid of braken. De aanval kan uren tot een dag (of langer) voortduren.

Migraine met aura (klassieke migraine)

Deze vorm wordt ook wel de klassieke vorm genoemd. Hier treedt eerst een aura (duur ongeveer 5-50 minuten) op, gevolgd door hoofdpijn. Bij een aura treden neurologische of oogheelkundige (visuele) verschijnselen op vóórdat de hoofdpijn ontstaat. Deze visuele verschijnselen kunnen bestaan uit lichtsensaties (meestal in beide ogen en tegelijkertijd waargenomen), lichtflikkeringen, kleurrijke gekartelde (zig-zag) figuren, sterren, warmtegolven, tunnelzien die zich in het gezichtsveld kunnen verplaatsen.

Ook kan een uitval van het gezichtsvermogen of het gezichtsveld voorkomen (waarbij soms de dingen groter of kleiner worden gezien dan zij in werkelijkheid zijn). De uitval van het gezichtsveld kan progressief zijn waarbij soms een half beeld kan wegvallen (homonieme hemianopsie genoemd).

Visuele aura zonder hoofdpijn (oogheelkundige migraine)

Dit is een migraine equivalent, gekenmerkt door een visuele aura zonder hoofdpijn. Bij deze vorm worden neurologische of oogheelkundige verschijnselen waargenomen zonder hoofdpijn. De tijdelijke oogverschijnselen kunnen bestaan uit het zien van een (groter wordende) vlek, gekartelde (zig-zag) figuren, sterren of warmtegolven, een tijdelijke gezichtsvelduitval en vernauwing van het gezichtsveld (tot tunnelvisie of complete ‘blindheid’ toe).

De klachten duren meestal langer dan 60 minuten. Soms worden de aanvallen voorafgegaan door een zwaar gevoel in het hoofd, maar ze worden dus niet gevolgd door hoofdpijn. Deze vorm komt meestal op middelbare leeftijd voor (> 40ste jaar) maar vaak waren er klachten in jeugd.

Maak een afspraak voor een oogmeting

Oorzaken

Het is niet geheel duidelijk hoe migraine ontstaat. Men denkt dat de balans van een chemische stof in de hersenen, serotonine, verstoord raakt. Tijdens een migraineaanval worden de bloedvaatjes in de hersenen beïnvloedt door de veranderde serotoninespiegel. Vaak vernauwen de bloedvaatjes zich (een soort kramp) waardoor de bloedaanvoer minder wordt.

Mogelijke triggers kunnen zijn:

  • Erfelijkheid
  • Roken
  • Het consumeren van chocolade, cafeïne of alcohol
  • Slecht slapen of te weinig nachtrust
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Veel beeldschermwerk of veel lezen
  • Te weinig zuurstof in de hersenen
  • Verhoogde kans voor vrouwen op oogmigraine tijdens de menstruatie, zwangerschap, overgang of tijdens het gebruik van de pil, mogelijk door een verhoogd oestrogeengehalte.

Behandeling

Een oogmigraine behandeling is er eigenlijk niet, omdat er geen directe medicijnen zijn voor oogmigraine die snel werken. Heb je last van oogmigraine of heb je voor de eerste keer één van de symptomen van oogmigraine waargenomen, dan is het advies om eens een huisarts te raadplegen.

Vergoede oogzorg

Patiënten met oogheelkundige klachten kunnen worden verwezen naar de optometrist bij van de Wetering. Dit met onder andere als doel de oogarts te ontlasten. Dit bezoek wordt vergoed en gaat niet van het eigen risico af. Een verwijzing van een huisarts is dan noodzakelijk.

Maak een afspraak
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken