Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Scleralenzen

Scleralenzen worden aan gemeten op medische indicatie bij o.a. onregelmatig gevormde hoornvliezen, keratoconus en extreem droge ogen. deze lenzen steunen niet op het gevoelige hoornvlies, zoals de kleinere lenzen, maar op het oogwit. De lens gaat over het hoornvlies heen als een brug en het hoornvlies wordt beschermd in een bedje van vocht. Dit geeft een hoog comfort en zeer stabiele gezichtsscherpte.

 

Een sclera lens is vormvast en van een zeer hoog zuurstofdoorlatend materiaal gemaakt de lens is tussen de 15 en 20 mm groot. De diameter is afhankelijk van de oogaandoening en de grote van het hoornvlies. De lens kan je helpen met o.s. beter gaan zien, minder pijn hebben of minder last van droge ogen.

Wanneer je in aanmerking komt voor medische indicatie van contactlenzen, dan worden deze lenzen vergoed vanuit jouw basisverzekering.

Voor wie?

De scleralens is ideaal voor mensen met (gemiddeld tot ernstig) irregulaire cornea’s. Wanneer de cornea vervormd (keratoconus), onregelmatig of beschadigd (irregulair) is, zijn er met traditionele contactlenzen en brillen vaak geen mogelijkheden meer om de gezichts­ scherpte te verbeteren. Maar ook een hogere cilinder, hoge oogsterkte, Sjögren, of na refractiechirurgie kan een indicatie zijn.

Scleralenzen worden regelmatig aangemeten bij mensen met:

 • Extreem droge ogen (Sjögren syndroom)
 • Hoge sterktes
 • Hoge cilinder sterktes
 • Keratoconus
 • Onregelmatog hoornvlies
 • Na een hoornvliestransplantatie
Contactlenzen op medische indicatie

Voordelen

 • Zijn eigen vocht reservoir
 • Gezichtscherpte verbetering bij irregulare hoornvlies
 • Verlicht pijnklachten door o.a. extreem droge ogen
 • Hoog comfort omdat het enkel op het oogwit rust
Twijfel? Contact ons

Expertise

Onze optometristen zijn opgeleid, zeer ervaren in medische contactlenzen/scleralenzen en hebben o.a. bijgedragen aan de ontwikkeling van deze lenzen. Wij vinden het geweldig dat we door onze expertise de kwaliteit en kennis kunnen bieden zoals in het ziekenhuis, maar dan gecombineerd met de service van onze winkel.

Geen wachttijden, uitgebreide openingstijden en voldoende tijd voor jouw bezoek. Mocht je scleralenzen dragen en op zoek zijn naar een goede service die jij en jouw lenzen verdienen, dan ben je voor jouw medische lenzen bij ons aan het juiste adres!

Sclerale contactlenzen worden met name toegepast bij hoge cylinders, hoge oogsterkte of andere medische indicaties. Wanneer er sprake is van een medische indicatie worden je contactlenzen door de zorgverzekering vergoed vanuit jouw basispakket. Doordat wij overeenkomsten hebben met alle grote zorgverzekeraars kunnen wij de declaratie voor je verzorgen.

Wat is een optometrist

Zorgverzekeraar

Wanneer komt u in aanmerking voor contactlenzen op medische indicatie?

 • Je met de lenzen een betere gezichtsscherpte of kwaliteit van de visus krijgt dan met brillenglazen (medisch en/of aantoonbaar onderbouwd).
 • Ook bandagelenzen zonder visuscorrigerende werking krijgt u vergoed bij een ernstige aandoening waarbij een langdurige medische behandeling met deze middelen medisch noodzakelijk is.
 • Refractieafwijking van tenminste

  • +10 of -10 dpt
  • cilinderafwijking van 4 dpt of meer
  • verschil tussen rechter en linkeroog van 4 dpt of mee
Contactlenzen op medische indicatie worden vergoed uit de basisverzekering
Eigen bijdrage
De wettelijke eigen bijdrage is: In 2022  € 59,50 per lens, maximaal € 119 per kalenderjaar. Hebt u een aanvullende verzekering met een vergoeding voor een bril of lenzen? Dan kunt u de wettelijke eigen bijdrage vergoed krijgen.
Eigen risico
In 2022 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar. De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met uw verplichte eigen risico en daarna met uw vrijwillig eigen risico. Als u uw eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit uw verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.
Twijfel? Contact ons
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken