Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Enkelvoudige brillen

Bril met enkelvoudige glazen

Een bril met enkelvoudige glazen draag je om scherp te kunnen zien in de verte door middel van een vertebril of juist om scherp te zien van dichtbij door middel van het dragen van een leesbril. Voor mensen die moeite hebben om objecten van veraf of dichtbij scherp te zien, biedt een bril met enkelvoudige glazen een ideale kijkoplossing. Een glas waarin maar één sterkte wordt geslepen noemen wij een enkelvoudig brillenglas. Een enkelvoudige bril is een bril voor beter zicht dichtbij of voor beter zicht veraf. 

Minsterkte en plussterkte

Als je zonder het dragen van een bril slecht ziet in de verte maar juist wel goed dichtbij, dan ben je bijziend. Om weer scherp te kunnen zien op afstand beschikken de brillenglazen over een minsterkte. Als je zonder bril juist goed ziet in de verte maar slecht iets van dichtbij kunt lezen is er sprake van verziendheid en dan krijgt het brillenglas een plussterkte.

Enkelvoudige brillenglazen

Hoe dik zijn enkelvoudige brillenglazen?

Een glas met een plussterkte heeft de meeste dikte in het midden en een glas met een minsterkte heeft de meeste dikte juist aan de rand. Als je een hogere sterkte nodig hebt, zal het glas dikker worden. Het glas ziet er dan mooier uit als het dunner wordt gemaakt. Dat kan op drie manieren:

  1. Door een ander, dunner glasmateriaal te gebruiken;
  2. Ook kan met hetzelfde materiaal een dunner glas gemaakt worden door een andere manier van slijpen. Het glas wordt dan asferisch geslepen. Een ander voordeel van een asferisch glas is dat er minder vertekening (ook wel ‘sferische aberratie’ genoemd) in het glas optreedt door de sterkte bij recht vooruitkijken;
  3. Een kleiner glas wordt bij een hoge sterkte minder dik dan bij een groot glas. Hierop kan worden gelet bij het uitzoeken van het montuur.

Van welk materiaal zijn enkelvoudige brillenglazen gemaakt?
Niet ieder glasmateriaal is geschikt voor ieder montuur. Wij maken onderscheid tussen mineraal (glas) en kunststof. Met name mineraal (glas) kan niet in iedere bril worden geslepen. Voorwaarde bij mineraal is dat het montuur een volledige rand om het glas heeft. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan kunststof en mineraal. 

Enkelvoudige glazen van kunststof
Kunststof is lichter dan mineraal (glas) en heeft daardoor een hoger draagcomfort. Daarnaast zal kunststof niet breken als de bril per ongeluk valt. Nadeel van kunststof is dat het krasgevoeliger is. Daarom worden kunststof glazen naast een ontspiegelcoating ook voorzien van een kraswerende laag.

Enkelvoudige glazen van mineraal
Minerale glazen zijn een stuk zwaarder in vergelijking met kunststof en hebben het risico dat ze kunnen breken. Voordeel van minerale brillenglazen is dat ze in hele hoge sterktes nog dunner kunnen worden geslepen dan kunststof.

Contact

Vergoeding

Bij Van de Wetering Optiek & Optometrie bieden wij in de meeste gevallen de mogelijkheid om de vergoeding die jouw zorgverzekeraar geeft op jouw bril of contactlenzen rechtstreeks voor je te declareren. Je hoeft zelf het bedrag dat jouw zorgmaatschappij vergoedt niet voor te schieten. Bij het afhalen van jouw nieuwe bril of contactlenzen betaal je enkel het verschil.

Neem contact op

100% tevredenheid

Wij gaan voor 100% tevredenheid bent u ondanks onze zorg en aandacht toch niet helemaal tevreden doordat de bril bijvorbeeld toch niet lekker kijkt of zit. Maak een afspraak of kom langs en wij lossen het voor u op.

Twijfel? Contact ons!
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken