Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Staar

Staar is een veroudering van je ooglens

De ooglens bevind zich recht achter de pupil (dat zwartje rondje in je oog). Het hoornvlies (buitenste doorzichtige deel van het oog) en de ooglens vormen het lichtbrekende systeem van het oog, hierdoor worden de beelden die wij waarnemen samengebracht op het netvlies. Het netvlies geeft deze beelden middels de oogzenuw door aan de hersenen. 

De ooglens is van nature transparant, staar ontstaat doordat eiwitten in de ooglens gaan samenklonteren waardoor de ooglens minder helder wordt. Dit is in de meesten gevallen een zeer traag proces die met de jaren geleidelijk toeneemt.

Als je maar oud genoeg wordt krijgen we allemaal staar en wij zien eigenlijk bij iedereen ouder dan 55 jaar al een vorm van staar aanwezig. Hoe snel deze staar toeneemt en wanneer deze hinderlijke wordt is bij iedereen verschillend.

Klachten

 

  1. Gezichtsscherpte wordt langzaam minder voor veraf en nabij;
  2. Schaduwbeelden, dubbelbeelden (met één oog);
  3. Lichtverstrooiing goed te zien bij bijvoorbeeld koplampen van een auto.

Door de sterk zien wij ook vaak dat de bril sterkte gaat wisselen de ooglens wordt dikker en veranderd van bolling dit kan leiden tot toename van de myopie (min sterkte).

De meest voorkomende vorm van staar is door veroudering. Als wij maar oud genoeg worden krijgen wij allemaal staar.

Wat kan ik doen om staar te voorkomen?

Staar kan je nier voorkomen je kunt enkel het verouderingsproces vertragen door goed met je ogen om te gaan.

Een zonnebril kan je een goede bescherming bieden tegen de schadelijke uv-straling. Als je een zonnebril kiest zorg dan voor de maximale uv-bescherming. Staar neemt niet af wij kunnen niet iets doen om het te laten verdwijnen of verminderen.

Lees meer over zonnebrillen

Staar behandeling

Wanneer de staar echt hinderlijk wordt verwijzen wij je door naar de oogarts voor een staar operatie. Wij kunnen deze verwijzing rechtstreeks voor jou maken, de wachtijdens zijn voor een staaroperatie vaak vrij kort.

Tijdens deze operatie wordt de natuurlijke ooglens vervangen voor een kunstlens.  Staaroperatie is de meest voorkomende operatie aan het oog en gebeurd bijna altijd onder plaatselijke verdoving. De ervaring die wij terugkrijgen is dat de operatie als niet pijnlijk of intensief wordt ervaren.

5/6 weken na de staar operatie kunnen wij nieuwe glazen aanmeten. We wachten hier een aantal weken mee omdat het oog eerst hersteld moet zijn voor een stabiele en betrouwbare meting. Mocht je in die eerste weken een tijdelijk hulpmiddel nodig hebben kunnen wij een noodglas in je bril zetten met een tijdelijke sterkte ter overbrugging, of even een glas zonder sterkte.

Mocht je hulp nodig hebben of vragen neem gerust contact met ons op.

Contact

Bril na een staar operatie

Heb ik een nieuwe bril nodig na de staar operatie? Vaak zie je dat de huidige sterkte van de bril niet meer optimaal is na een staaroperatie en zijn er nieuwe glazen/glas nodig. Welke sterkte er nodig is na de operatie is afhankelijk van de gekozen kunstlens. Dit kunnen we goed bepalen 5 tot 6 weken na de operatie. Meestal is na de operatie nog steeds een bril voor de hele dag en in sommige gevallen enkel een verte of leesbril nodig.

5 tot 6 weken na de operatie zullen wij de meting van het ziekenhuis nog uitgebreid nameten. Onze meting kan dan afwijken en is leidend, dit omdat de laatste meting in het ziekenhuis korter op de operatie was. Bovendien is het voor ons het belang de perfecte sterkte in jou nieuwe glazen te kunnen maken, het belang van het ziekenhuis is dat de scherpte weer optimaal is daardoor zal deze meting minder nauwkeurig zijn.

Je wordt bij ons altijd gemeten door de optometrist, mocht je twijfelen en het gevoel hebben slechter te gaan zien, maak dan een afspraak bij de optometrist wij kunnen beoordelen wat er aan de hand is met jouw ogen.

Optometrist
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken