Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Presbypie

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Als je ouder bent dan 40, kan je het gevoel krijgen dat je armer langer zouden moeten zijn om een menukaart of krant goed te kunnen lezen. Als dat zo is, dan heten wij je welkom in de wereld van presbyopie.

Kort gezegd, is ouderdomsverziendheid een oogafwijking waar iedereen last van krijgt als ze 40-45 jaar oud zijn. 

Dan beginnen voorwerpen van dichtbij er wazig uit te zien. Om berichten nog scherp te zien, moet je je armen veel verder van je ogen af houden. Natuurlijk hebben je armen ook maar een beperkte reikwijdte.

Dus wat kan je eraan doen om presbyopie te corrigeren? Lees snel verder!

Wat is ouderdomsverziendheid?

Een goede definitie van presbyopie

Zoals we al hadden aangegeven, treft presbyopie ons allemaal - 100% - op een bepaalde leeftijd. Het komt vaak voor en is gelukkig gemakkelijk te corrigeren. Maar je vraagt je vast af wat presbyopie veroorzaakt en waarom dat halverwege de 40 optreedt. Het antwoord volgt hier.

In onze ogen, direct onder de iris, zit een kristallens. Die helpt licht in onze ogen te breken, of af te buigen, en door te laten naar het netvlies. Dat is bijna te vergelijken met een cameralens die zich scherp stelt. Naarmate we ouder worden, verliest de kristallens zijn elasticiteit, en dat wordt steeds erger totdat je begin 60 bent. Daardoor kunnen je ogen niet meer zo goed scherp stellen zoals ze dat ooit deden toen je jonger was.

Nu vraag jij je misschien af of er oefeningen zijn voor ouderdomsverziendheid, zodat je kunt voorkomen dat dit gebeurt. Helaas zijn die er niet. Maar je kan wel stappen ondernemen om het probleem te corrigeren als het optreedt

Presbyopie corrigeren

Als jij of een familielid last krijgt van afwijkingen, zoals symptomen van ouderdomsverziendheid (misschien een wazig zicht of moeite met scherp stellen op voorwerpen van dichtbij), ga dan naar je specialist.

Vergeet niet dat tenzij de persoon in kwestie ouder is dan 36, hij of zij geen last heeft van presbyopie. Het zou hyperopie of “verziendheid”, zoals velen het noemen, kunnen zijn. De symptomen lijken op elkaar, maar de afwijking is anders. Astigmatisme kan ook een mogelijkheid zijn.

Als je zeker weet dat je last van presbyopie hebt, is het tijd om opties na te gaan om het te corrigeren.

Multifocale brillen

Bril voor presbyopie

Afhankelijk van je afwijking hoeft je je bril misschien alleen op te doen als je gaat lezen. Daarom noemen veel mensen dit soort brillen een “leesbril”. Maar als je die niet de hele tijd op en af wilt zetten als je ergens bent? dan raden wij een multifocale bril aan of een computerbril. Ben je bang dat een bril voor de hele dag jou niet staat kijk dan even in onze webshop of kom vrijblijvend een leuke bril passen in de winkel.

Check jouw vergoeding

Contactlenzen voor presbyopie

Multifocale contactlenzen helpen niet alleen om tekst dichtbij en veraf te lezen, maar ook om je bril in je zak te houden. De silicone hydrogel contactlenzen zijn veel comfortabeler en kunnen langere tijd worden gedragen dan die van een decennium of zo geleden.

Lees meer over contactlenzen
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken