Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Bijziendheid (myopie)

Wat is myopie?

Myopie betekent dat het oog niet goed scherp ziet op afstand. De hoogte van de min-sterkte bepaalt hierin de mate van scherptezien. Wanneer iemand een minsterkte heeft kan deze persoon meestal zonder bril dichtbij wel goed zien. Daarom wordt dit fenomeen ook wel bijziendheid genoemd.

Speciale kijkoplossing

Bij myopie ligt het brandpunt in het oog niet op het netvlies maar ervoor. Door het gebruik van een bril of speciale contactlenzen wordt het brandpunt weer scherp op het netvlies geprojecteerd

Myopie neemt in rap tempo toe

Myopie komt op alle leeftijden voor. Over het algemeen neemt myopie toe in de perioden van fysieke groei. Wanneer kinderen op jonge leeftijd een minsterkte hebben, zal dit in de groei toenemen. Dit in tegenoverstelling tot kinderen met een plussterkte waarbij het over het algemeen afneemt in de groei.

Gezien de gemiddelde minsterkte in Azië en de westerse wereld de laatste decennia toeneemt, wordt er veel onderzoek gedaan naar het remmen van deze toename. Een succesvolle methode hiervoor zijn nachtlenzen.

Bijziendheid is een wereldwijde uitdaging

Rond het jaar 2050 hebben naar schatting 5 miljard mensen, oftewel de helft van de wereld- bevolking, enige vorm van myopie (bijziendheid). Tijdens de groei – tussen de 6 en 17 jaar – is het belangrijk om de mate van myopie zoveel mogelijk te remmen. Hiermee voorkom je namelijk een al te sterke correctie. Maar het belangrijkste is, zo beperk je de kans om op latere leeftijd oogaandoeningen te ontwikkelen, zoals macula degeneratie, staar, glaucoom en netvliesloslating.

Als jouw zoon of dochter myopie heeft, zijn er verschillende behandelmethodes:

1. Beheersing met contactlenzen
Myopiebeheersing door contactlenzen geeft veelbelovende resultaten: we kunnen hiermee de toename met ongeveer 50% afremmen. Binnen ons contactlenscentrum meten we hiervoor nachtlenzen (ortho-k), Misight daglenzen of maatwerklenzen aan.

2. Nieuw: beheersingmetbrillenglazen
Dankzij speciale brillenglazen – met in het glas een ringvormige behandelzone - wordt de verte-sterkte van jouw zoon of dochter gecorrigeerd. De structuur van het brillenglas maakt het mogelijk om tegelijkertijd scherp zicht te bieden en de toename van myopie te vertragen.

3. Behandelingmetgeneesmiddelen
Van het geneesmiddel atropine is aangetoond dat het de toename van myopie afremt. De dosis heeft effect op de remmende werking en op de bijwerkingen. Eventueel kan er gekozen worden voor een combinatie van atropine met een speciale bril of contactlenzen.

Wanneer kom ik direct in actie?

 

  • Wazig zien veraf;
  • Knijpen van de ogen;
  • Hoofdpijn na lang veraf moeten kijken.
 
Maak een afspraak
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken