Home

Opzoek naar een zonnebril op sterkte?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy

Myopie bij kinderen

Wat is myopie?

Myopie is de wetenschappelijke benaming voor bijziendheid. Het licht dat het oog binnenvalt vormt een brandpunt voor het netvlies, waardoor je dichtbij beter ziet dan veraf. De mate van myopie heeft dan ook te maken met hoe ver het brandpunt voor het netvlies valt. Wanneer een oog langer is van vorm. Zal de hoeveelheid minsterkte die nodig is om scherp te zien ook hoger zijn

Wist je dat kinderen meer kans hebben om bijziendheid (min-sterkte) te ontwikkelen als ze:

  • Veel tijd doorbrengen op een smartphone of tablet (dichtbijwerk)?
  • Minder dan 2 uur per dag buiten spelen?
  • Ouders hebben met min-sterkte (bijziendheid)?

Voorkom oogproblemen met de 20-20-2 regel

Neem na 20 minuten op een telefoon of tablet kijken, een pauze van 20 seconden, waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid bij kinderen wordt steeds extremer. Onderzoekers voorspellen dat over 30 jaar, als onze kinderen volwassen zijn, de helft van de wereldbevolking bijziend is. Het dubbele van nu.

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit komt doordat je oog te lang is geworden, hierdoor is de afbeelding waar je naar kijkt niet op het netvlies afgebeeld, maar ervóór

De risico’s van bijziendheid

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6

en 17 jaar. Onderzoek toont aan dat mensen met een min-sterkte tussen de -5,00 D en -7,00 D (mate van bijziendheid) ruim twintig keer meer risico hebben op netvlies- loslating. Ook het risico op glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaan- doeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen zelfs leiden tot blindheid.

Lees meer over bijziendheid

Waar moet ik op letten?

De onderstaande signalen kunnen aangeven dat je kind mogelijk bijziend is:

  • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
  • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het
  • Dichtbij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
  • Een boek heel dichtbij houden bij het
  • Objecten in de verte niet goed kunnen zien

Wat kun je er tegen doen?

Omdat wij specifiek in de laatste eeuw een zeer sterke toename zien van myopie, gaat er steeds meer aandacht en onderzoek naar uit hoe dit kan en ook hoe we het kunnen voorkomen.

De exacte oorzaak van de snelle toename is niet bekend. Myopisatie is een proces wat door meerdere factoren beïnvloed wordt. Veel onderzoeken koppelen myopisatie aan de verandering van werk- en leefsituatie huidige maatschappij. We besteden minder tijd buiten en verrichten meer nabijwerkzaamheden, hier past het oog zich op aan.

Myopie beheersing glazen

Tegenwoordig kan er met nieuwe apparatuur beter gemeten worden hoe licht via een bril of contactlens in het oog geprojecteerd wordt. Hiermee is aangetoond dat het grootste gedeelte van de geprojecteerde brandpunten in de periferie achter het netvlies vallen. Dit wordt ook wel de perifere refractie of perifere brandpuntschaal genoemd. Doordat deze bij reguliere lenzen of met een bril achter het netvlies valt, kan het oog gestimuleerd worden bovenmatig snel te groeien, waardoor een hogere mate van myopie ontstaat. Deze manier van lichtprojectie in het oog kunnen we tegenwoordig gunstig beïnvloeden.

Niet alleen het centrale zicht wordt geoptimaliseerd, maar ook het licht wat perifeer binnenvalt wordt zo gecorrigeerd dat de perifere brandpunten nu voor het netvlies vallen in plaats van erachter, zodat de stimulans van het oog om in de lengte te groeien verminderd wordt.

Myopie beheersing lenzen

Wetenschappelijk onderzoek 

Wist je dat Van de Wetering Optiek en Optometrie wetenschappelijk onderzoek doet? Nationale studie naar myopiebeheersing met internationale aandacht.

Omdat de sterkte van kinderogen in de afgelopen 10 jaar zo ontzettend snel toeneemt, wordt er wereldwijd veel onderzoek verricht naar de oorzaak van dit groeiende probleem en ook hoe we dit tegen kunnen gaan. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft met een onderzoeksteam baanbrekend werk verricht met betrekking tot de oorzaken en behandelingen van progressieve myopie.

Het gebruik van nachtlenzen heeft onder andere een aangetoond positief effect. Onze passie voor contactlenzen en myopiebeheersing heeft ertoe geleid dat we, in samenwerking met twee collega praktijken en het Erasmus MC in Rotterdam, een nieuwe landelijke studie hebben opgezet naar de effecten van nachtlenzen en hoe we met een gespecialiseerd design de achteruitgang van kinderogen nog beter tegen kunnen gaan.

Vragen? Neem contact op!
Realisatie: Dunico & Van der Let & Partners. 2022. All rights reserved!

Zoeken..

[fibosearch]

Afspraak maken